top of page
Skärmavbild 2019-09-24 kl. 11.41.58.png
Skärmavbild 2019-10-06 kl. 16.47.57.png

KBT

Behandling 

Kognitiv beteendeterapi grundar sig i ett aktivt samarbete mellan terapeuten och klienten där terapeuten bidrar med sin kunskap och kliniska erfarenhet och klienten med öppenhet och engagemang. Graden av klientens engagemang har i forskning visat sig ha ett tydligt samband med behandlingens utfall. I kognitiv beteendeterapi arbetar man ofta med hemuppgifter som formuleras tillsammans i slutet av varje session och sedan följs upp i början av nästkommande session. Det är ett sätt att hålla arbetet igång mellan sessionerna   för att uppnå delmål som ska leda till förändringen. Utvärdering av behandlingen görs löpande för att se att terapin bidrar till att nå de uppsatta målen. 

Under de första sessionerna läggs fokus på ökad förståelse för upplevda problem. Sedan övergår samtalen mer till att fokusera på här och nu situationer. Det kan samtidigt vara relevant att härleda tankar, beteenden och känslor till varför och hur de formades. Tillsammans arbetar man för att nå de mål som formulerats för terapin på ett strukturerat och målinriktat sätt.  

 

I kognitiv beteendeterapi ingår en del undervisning för ökad förståelse för klientens problem och för eventuella fysiska påslag. Med ökad förståelse kommer ofta ökad motivation och handlingskraft i att förändra det som leder till att vi får problem.  

Kognitiv beteendeterapi är en strukturerad psykoterapiform och bygger på att man från början systematiskt undersöker konkreta situationer som idag upplevs som problem. Kognitiv beteendeterapi handlar om att undersöka hur tankar, känslor, handlingar samt kroppens fysiologi inbördes påverkar varandra och hur det leder till problem. Genom att identifiera och medvetandegöra dessa tankar, beteenden och känslor kan vi hitta nya problemlösningsstrategier.  Vi kan utveckla nya färdigheter och få förutsättningar för att agera mer viljemässigt och genom det bryta beteendemönster som vidmakthåller en problematik.  

 

Centralt förhållningssätt inom kognitiv beteendeterapi är att vårt beteende till stor del är inlärt och formas i samspel med vår omgivning. Fokus är därför på hur våra inlärda beteendemönster påverkar vår syn på oss själva och vår omgivning och hur vi reagerar och agerar i olika situationer. Den kognitiva beteendeterapin är evidensbaserat dvs det finns ett starkt forskningsstöd för att de metoder som används är effektiva vid behandling av en viss typ av problematik.  

Vanliga problemområden 

Stress 

Nedstämdhet 

Depression 

Utmattning 

Livskriser 

Oro/Ångest 

Panikångest 

Relationsproblematik 

Fobier 

Sömnstörningar  

Posttraumatisk stress 

Generaliserad ångest 

OCD 

IMG_5557.JPG

Stress uppstår när vi upplever en brist mellan egna resurser och upplevda krav. Med förbättrade kognitiva färdigheter upplever vi färre situationer som stressande. 

bottom of page